Bijbel leesrooster en leesplan

Om je te helpen de Bijbel planmatig te lezen, kun je gebruik maken van verschillende leesroosters, elk met een eigen aanpak: van het lezen van een hoofdstuk, of een gedeelte daarvan, tot meerdere hoofdstukken per dag. Kijk hieronder wat bij jou past. Je kunt een leesrooster of leesplan bij ons aanvragen, of van deze pagina downloaden.

Bijbel leesplan

Het is een goed voornemen de Bijbel te gaan lezen. Misschien ben je al bekend met de Bijbel. Dan zou je kunnen beginnen bij de eerste bladzijde van Genesis en doorgaan tot de laatste van Openbaring. Maar als je niet vertrouwt bent met de Bijbel is het een dik boek, met niet altijd gemakkelijk taalgebruik en nogal wat herhalingen. Onze ervaring is dat het niet voor iedereen de beste methode is de Bijbel in één keer te gaan lezen. Misschien is het ook voor jou beter planmatig gedeelten in de Bijbel te gaan lezen.

Met het Bijbel leesplan lees je zorgvuldig gekozen gedeelten in het Oude en Nieuwe Testament. Je ziet wat de belangrijkste onderwerpen van het Oude Testament zijn, wat de boodschap van de profeten in Israël was, en wat het evangelie van de Heer Jezus en zijn apostelen is. Je gaat zo zien dat de Bijbel één boodschap heeft en geen verzameling losse verhalen is.

Je hebt voor dit leesplan geen kennis van de Bijbel vooraf nodig. Per keer lees je één hoofdstuk of een gedeelte daarvan. De leestijd is ongeveer 10-15 minuten per dag. Het Bijbel leesplan is bedoeld als inleiding op het regelmatig lezen van de hele Bijbel. Zie voor een leesrooster hieronder.

Als aanvulling zijn er notities met achtergrondinformatie over wat je in elk hoofdstuk leest. Kijk daarvoor op de pagina Bijbelcursus.

Je kunt het Bijbel leesplan downloaden (klein voor het lezen op je scherm, en A4 om af te drukken), of aanvragen met het e-mail formulier. Geef daarin aan wat je wilt ontvangen: alleen het leesplan, of het leesplan met de cursus deel 1.

Bijbel leesrooster

Het is een goed voornemen dagelijks de Bijbel te lezen. Met het Bijbel leesrooster lees je in korte tijd systematisch de hele Bijbel. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Je leest dagelijks twee gedeelten in het Oude en één gedeelte in het Nieuwe Testament. In één jaar lees je zo het hele Oude Testament en twee maal het Nieuwe Testament. De leestijd per dag varieert van 20-30 minuten. Je kunt er ook voor kiezen één maal het Nieuwe Testament te lezen. Je leest dan het ene half jaar twee delen uit het Oude en één deel uit het Nieuwe Testament, en het andere half jaar alleen twee delen uit het Oude Testament.
  2. Je leest dagelijks één gedeelte in het Oude Testament en één gedeelte in het Nieuwe. Zo lees je in twee jaar het Oude Testament en elk jaar twee maal het Nieuwe Testament. De leestijd per dag varieert van 15-20 minuten. Je kunt er ook voor kiezen één maal het Nieuwe Testament te lezen. Je leest dan het ene half jaar één deel uit het Oude en één deel uit het Nieuwe Testament, en het andere half jaar alleen één deel uit het Oude Testament.

Je kunt de Bijbel leesroosters downloaden (klein voor het lezen op je scherm kunt lezen, en A4 om af te drukken) of aanvragen. Als je het wilt aanvragen, gebruik dan het e-mail formulier. Geef duidelijk aan wat je wilt hebben: het leesrooster voor één of voor twee jaar. 

Bijbel leesrooster voor tieners

Een goed plan van je om de Bijbel te gaan lezen! Maar heb je er al over nagedacht hoe je dat wilt gaan doen? Wat wil je gaan lezen? Waar begin je? In Genesis en dan de hele Bijbel doorlezen? Dat is een heel werk, want de Bijbel is een dik boek met herhalingen en veel informatie. Als je net begint de Bijbel te lezen vraagt dat wel wat doorzettingsvermogen. Of vind je dat het Oude Testament niet meer van belang is, en het voldoende is om het Nieuwe Testament te lezen? Je mist dan wel een groot deel van de boodschap van de Bijbel; want als je de Bijbel van begin tot eind ging lezen, zou je merken dat het Nieuwe Testament onlosmakelijk verbonden is met het Oude. Het Oude Testament heb je dus nodig om de boodschap van het Nieuwe te begrijpen. Of denk je dat in het boek Openbaring alles staat wat wij moeten weten over wat in onze tijd gaat gebeuren, en het beter is dat te gaan lezen? Maar zou dat niet onlogisch zijn? Want dit boek is het afsluitende hoofdstuk van het hele verhaal van de Bijbel. Je begint een studieboek of een leesboek toch ook niet bij het laatste hoofdstuk? Wat zou je dan wel kunnen doen?

We hebben een leesrooster gemaakt waarmee je in twee jaar zo veel mogelijk leest van het verhaal dat God je wil vertellen. Niet de hele Bijbel en ook niet teveel per dag. Wel afwisselend in het Oude en het Nieuwe Testament. Lees meer…

Hiernaast vind je het gehele leesrooster verdeeld in 8 kwartalen.