Zelf bezig zijn met de Bijbel

Als je al groot genoeg bent om zelf te lezen en van alles uit te zoeken en te maken, dan is dit jouw hoekje. Hier vind je verhalen, interessante informatie en puzzels, over de Bijbel, de natuur, de geschiedenis en het leven van de mensen in Bijbeltijden. Ook kun je dingen verder bekijken en uitzoeken op andere websites. Bespreek het werken op internet altijd even met je vader of moeder.

Je zult zien dat de Bijbel geen saai boek is, maar dat er veel mooie verhalen in staan. Die verhalen zijn geen sprookjes, maar gaan over echte mensen. Veel van die mensen hebben geloofd in God, en Hij heeft ze goede dingen beloofd. En als jij ook gelooft wat God zegt, belooft Hij je hetzelfde als die mensen in de Bijbel. Namelijk dat je voor altijd bij de Heer Jezus mag zijn, als Hij straks terugkomt naar de aarde.

Bijbelverhaal

Veel mensen denken dat het wel genoeg als je gelooft in de Heer Jezus. Dat is natuurlijk wel erg belangrijk. Maar wie is Hij dan, en waarom is Hij gekomen? Dat weten we uit alles wat er in de Bijbel is geschreven voordat de Heer Jezus kwam. Daarom beginnen we het verhaal van de Bijbel helemaal aan het begin. Met het plan dat God had gemaakt vóór Hij de aarde en de mensen maakte. En dan gaan we kijken naar hoe God werkt met mensen om dat plan uit te voeren. Tot we inderdaad komen bij de Heer Jezus. Hij is de enige mens die is zoals God wilde dat wij mensen zouden zijn. Maar als we echt geloven wat God zegt en doet, mogen we worden als de Heer Jezus. Dat is pas een verhaal!

We zetten regelmatig twee nieuwe Bijbelverhalen op deze pagina. Kijk dus steeds naar de volgende verhalen. Soms zijn er ook puzzels over die verhalen.

Sam en Anne

Al jaren beleven Sam en Anne allerlei avonturen in de natuur. Nieuwsgierig als ze zijn willen ze alles uitzoeken dat ze tegenkomen. Soms krijgen ze hulp van hun ouders, opa of oma, een oom of tante. Veel van wat ze leren gebruiken ze op school voor hun werkstukken of spreekbeurt. En wat is er veel te zien om je over te verbazen…

Regelmatig vind je hier twee verhalen van Sam en Anne. Hiernaast geven we wat ideetjes over wat je op internet nog meer kunt zien en lezen. Ook is er soms een puzzel over het wonder van de natuur dat Sam en Anne zien.

Internet

Internet

Winterslaap

Op schooltv staan leuke filmpjes over de winterslaap. Kijk maar eens naar deze over egels en vleermuizen.

Meer informatie over de winterslaap vind je op schooltv en wikikids.

Geleidehonden

De organisatie die honden opleidt tot hulp- of geleidehond geeft veel informatie. Op de voorlichtingspagina staan tips voor een spreekbeurt. Ze hebben ook een informatiefilmpje.

Op schooltv staat een leuk filmpje over een hulphond.

Wist je dat?

De verhalen in de Bijbel gaan pas echt leven als je meer weet over de tijd waarin de zijn geschreven. In Wist je dat vertellen we je over de geschiedenis en het leven van de mensen in Bijbeltijd. Veel van de dingen die wij nu hebben, hadden ze lang geleden ook al. Geen computers en auto’s natuurlijk, maar de mensen konden wel rekenen en gingen ook op reis. Regelmatig kun je hier twee nieuwe interessante dingen uit Bijbeltijden lezen. En als je nog meer wilt weten, dan hebben we nog wat websites voor je opgezocht. Ook kun je er soms een puzzel over maken.

Internet

Internet

Dagelijks leven in Israël

De synagoge

De synagoge is het gebedshuis van de Joden. Dit filmpje vertelt je er meer over (een mikwe staat er jammer genoeg niet bij).

Wat is er allemaal te zien in een synagoge?

Op sam sam staat een informatiepagina met plattegrond van een synagoge.

Op youtube staat een mooi filmpje met een virtuele rondgang in de Portugese synagoge in Amsterdam.

Kijk ook eens naar dit filmpje over wat wel de mooiste synagoge in Nederland wordt genoemd: die in Enschede.

In Elburg staat een museum sjoel. Kijk naar de foto’s; er zit ook een filmpje tussen.

De ontwikkeling van het schrift

Op de schooltv site kun je filmpjes bekijken over pictogrammen in ons dagelijks leven.

Wil je meer weten over het spijkerschrift? Kijk dan op de speciale wikikids pagina over spijkerschrift.

Puzzelen

Hier vind je puzzels over het Bijbelverhaal, of Sam en Anne, of Wist je dat. Als je de verhalen goed hebt gelezen, kun je ze vast wel oplossen. Veel succes!